Fantastična formula za boljši spanec

Zelo me je navdušila zanimiva formula fitnes trenerja Craiga Balantyna, ki sem jo neki dan prebrala na eni od spletnih strani.

S formulo 10-3-2-1-0 čudovito predstavi učinkovit način, ki nam bo pomagal v nov dan vstopiti spočiti in polni energije za ves dan. Če kaj, je zdrav spanec še kako pomemben za naše vsesplošno zdravje, počutje, psihične in fizične sposobnosti.  Le  spočiti lahko kljubujemo vsem obveznostim in stresnim situacijam v vsakdanjem življenju.

Moram reči, da sem formulo dosledno tudi sama preskusila in verjemite, fant ima popolnoma prav.

Kot pravi, je ključnega pomena za dober spanec že popoldan pred tem in sicer predlaga:

  • 10 ur pred spanjem – nič več kofeina, saj se mora kri očistiti vseh stimulansov, zato odsvetuje pitje kave, zelenega ali črnega čaja, sladkih pijač,
  • 3 ure pred spanjem – nič več alkohola in hrane, saj je telesu potrebno prihraniti trošenje energije s prebavljanjem. V obratnem primeru naše spanje ne more biti kvalitetno, zbudili se bomo utrujeni,
  • 2 uri pred spanjem – ne delamo prav ničesar, kar je v povezavi s službo in drugimi obveznostmi za naslednji dan, če se le da, bi morali službene obveznosti povsem odmisliti. Tuhtanje, planiranje, kombiniranje naš večerni mir povsem poruši, zaradi česar bomo tudi težje zaspali,
  • 1 ura pred spanjem – izklopimo vso elektroniko – pametni telefon, TV, tablice, računalnike. Zaključimo z obiskovanjem spletnih strani, pogovori po telefonu ali spletnih omrežjih. Naše misli in tudi oči spočijemo in umirimo.
  • 0 krat – je število, kolikokrat prestavimo budilko, ko prične zvoniti. Čeprav je prestavljanje budilke za »samo še pet minut«pri večini nas normalno, tistih pet dodatnih minutk pa najslajših, nas tak način zbujanja in vstajanja še bolj utrudi.

Sem pa prepričana, da bi 0 morala biti povsem normalni zaključek formule in začetek dneva, če bi se držali vseh navodil. In če ob tem upoštevamo še, da je optimalno oditi v posteljo okoli 22. ure, bi morali drugi dan brez prestavljanja budilke vstati polni energije, spočiti in naspani.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja