Bilo je kakšno leto nazaj, ko sem se jih prav zavedala. Pa ne, da prej ne bi vedela nič o njih, a takrat sem jih dobesedno začutila. Saj veste, ko ležiš pred tv in te mrazi, pričneš  drgetati, čeprav je temperatura enaka, kot pred petimi minutami.

Pa prosim moža, da mi prinese najbolj debelo koco v hiši. Je pasalo kakšnih pet ali deset minut, potem pa naenkrat vroooooče! Vse bi slekla, pa mi ne bi bilo dovolj hladno. Če njemu ni bilo nič jasno, je meni postalo kristalno jasno! A je to to? Se je začelo?

Prva misel – moja mama! Pravijo, da tako kot mati, tako hči. Sem se v mislih vračala 25 let nazaj, ko je ona preživljala to obdobje. Preveč se je takrat dogajalo v mojem življenju, da bi mogla slediti še njenemu,  kar se predmenopavznega obdobja tiče, seveda! Jo pokličem in povprašam! In se odvali velik kamen…nobenih posebnosti, je rekla. Hvala mama, torej sem na varni strani.

A ker ničesar ne prepuščam naključju in  sem  seveda tudi sicer po profesiji polno vključena v zdrav način življenja, sem  začela na veliko »proučevati«, brati, se izobraževati tudi na tem področju. Vau! Zanimivo, nič preprosto, pa vendarle tako zelo normalno, kot pri ženskah pred menoj, pred mojo mamo, pred mojo babico in še pred njo.

Res je, ni bolezen, čeprav bi jo nekateri radi uvrstili na to listo. Že zaradi tabletk, dodatkov in še česa, ki bi to (ne)normalno stanje izboljšale. Lobiji pač delajo svoje!   A še vedno trdim, da je to  povsem normalno obdobje, s plusi (jaz se bolj nagibam k tem – zavestno) in minusi (nočem niti razmišljati, pridejo sami), ki ga je in ga bo preživela še vsaka od nas.

Prav ljubko se mi zdi, ko menopavzo primerjajo s puberteto. Lepo vas prosim, sama razen ponorelih hormonov, fizično ne vidim nobene primerjave. Napeta koža, libido na višku, pubertetniški špehec na pravih mestih, možgani, ki delajo 100 na uro, gibčnost in agilnost….Sama neke zelo velike podobnosti ne vidim, pa sem samozavestna in zadovoljna v svoji koži. Ve jo?

A je toliko drugih pozitivnih zadev, ki jih ne bi menjala za nič na svetu.

Če so rekli, je pisalo, da bom trpela – kontriram! Če so rekli, je pisalo, da se bom redila – kontriram! In če so rekli, je pisalo, da bom nemogoča in tečna – no ja, za to ni potrebna menopavza ali obdobje pred njo, tudi to sem jaz! Vendar so tudi rekli in je pisalo, da se da, rekli so misleci, znanstveniki in govorijo izkušnje. In res je! Da se! S pravilnim pristopom, predvsem  prehrano, vadbo (precej simptomov zatrla že v kali ) in pozitivno energijo.  Da se, če kar ne dvigneš rok in se prepustiš, temveč želiš živeti vsaj tako na polno, kot pred leti! Ker če kaj, smo sedaj pametnejše,  vsaka najmanjša gubica govori o izkušnji ali dveh in naj se sliši še tako klišejsko – če se dobro počutiš v svoji koži in se imaš rad, se to začuti tudi navzven. Ne glede na leta in na življenjsko obdobje, v katerem si!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja