Nekaj dejstev o osteoporozi

Je stanje  zmanjševanja gostote kosti, kar povzroča njihovo krhkost, šibkost, kosti so lažje lomljive . Do 30. leta starosti se ob ustrezni prehrani, zadostnem vnosu vitamina D in kalcija gostota kosti povečuje, kar se pa pričenja spreminjati po 30. letu starosti. To se zgodi še zlasti takrat, če telo ni sposobno absorbirati vseh hranil, ki jih vnašamo in ki jih telo potrebuje za zdravje kosti in ker je glavni ženski hormon estrogen, ki pomaga pri vgradnji kalcija v kosti, se osteoporoza najpogosteje pojavi v postmenopavznem obdobju.

Dejavniki za povečanje nevarnosti osteoporoze

Lahko, da je osteoporoza že v družini in jo podedujemo, je pa še veliko drugih razlogov, kot so :

  • Kajenje
  • Pretirano uživanje alkohola in kofeina
  • Zgodnji vstop v menopavzo
  • Nobena nosečnost
  • Premalo s kalcijem bogate hrane
  • Premalo telesne aktivnosti
  • Preveč delujoča ščitnica
  • Preveč uživanja gaziranih, s fosforjem bogatih pijač,…

Posebej je potrebno omeniti, da ima velik vpliv na naše kosti pravilna prehrana. Zakisanost oziroma acidoza je namreč prav tako /ali pa najbolj/ odgovorna za prehajanje toksinov v krvni obtok, kar  v telesu povzroča številna obolenja, med drugim tudi osteoporozo.

Pomembni vitamini  za izboljšanje kostne mase

  • Vitamin C – je topen v vodi, najdemo ga v : čili, ohrovt, blitva, sladka zelena in rdeča paprika, zelje, guava, agrumi, cvetača, dinja, špinača, avokado, jagodičevje, zelena in listnata zelenjava, poprova meta, šipek, rman, trpotec, preslica
  • Vitamin D ali sončni vitamin – edini vitamin, ki ga telo z izpostavljenostjo soncu ali UV žarkom (15-20 minut 3 krat na teden je zadostna količina) proizvaja samo. Sicer ga dobimo v telo z ribjim oljem, lososom, sardinami, mlečnimi izdelki, tudi tuno
  • Vitamin E – je topen v maščobah, v telo ga bomo vnesli z žitnimi kalčki, rastlinskimi olji, oreški, brstičnim ohrovtom, listnato zelenjavo, špinačo, jajci, polnovrednimi žiti, kopriva, laneno seme, listje malin, regrat, šipek
  • Vitamin K – je topen v maščobah, stimulira gradnjo kosti, zato uživajmo temno listno zelenjavo, alfa alfa, jajčni rumenjah, haloge, ribje olje
  • Vitamin B12 – je topen v vodi, v telo ga bomo vnesli z mesom, jetri, jajci, ribami, školjami, ledvicami, skušami, slaniki, uživanjem mlečnih izdelkov

Ženske v menopavzi bi morale še posebej paziti na zadosten vnos vitamina B6 (piridoksin), ki skupaj s folno kislino in vitaminom B12 vpliva na to, da se  metionin pretvori  v cistein. Cistein je namreč aminokislina, pomembna za vezivno tkivo.  Brez vitaminov B6, B12 in folne kisline se tvori homocistein, ki pa zavira zdravo spajanje čvrstega kolagena, kar med drugim povzroča hitrejše staranje,  kosti pa postanejo krhke. Ker je pomemben pri presnovi aminokislin, uravnava tudi delovanje hormonov.  Vitamin B6 bomo zaužili z lososom, govejimi jetri, pšeničnimi kalčki, orehi, piščančjim in puranjim mesom ali z gosjo. Nekaj ga je v bananah, avokadu, polnovrednih žitih, korenju, jajcih, špinači, brokoliju, zelju.

Nikakor ne gre pozabiti na mineral kalcij,  ki  med drugim zagotavlja zdrave kosti in zobe ter zmanjšuje tveganja zlomov. Ne samo v mlečnih izdelkih, najdemo ga tudi v sardinah, lososu, brokoliju, zelju, stebelni zelenjavi, sončničnih semenih, arašidih, fižolu, sojinem zrnju in tofuju (pazljivo pri izbiri – ne GSO),  zato raje posegajmo po teh hranilih.

Manjko vitaminov s prehrano nadomeščamo s prehranskimi dodatki po navodilih zdravnika.

Vsekakor je  pri gradnji kostne mase telesna vadba izrednega pomena, v tem primeru takšna,  pri kateri prenašamo lastno težo, kot so na primer hoja, igranje tenisa, hoja po stopnicah, tek in podobno.

In seveda pomembno – prehrana naj bo pestra, barvna, pravilo 5 na dan (sadja in zelenjave) je še kako pomembno. Le na tak način bomo telesu zagotovili dovolj mineralov in vitaminov za njegovo delovanje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja