Qoencim Q 10 je močan antioksidant, prisoten v vsaki živi celici, ki ga le te uporabljajo pri dihanju, poleg tega pa pred oksidacijo varuje pomembne biološke molekule, kot so DNK, beljakovine in maščobe. Telo ga torej nujno potrebuje, da lahko normalno opravlja svoje naloge in čeprav je edini antioksidant, ki ga človeško telo proizvaja samo , se s staranjem količina Q10 v našem telesu zmanjšuje. In to lahko privede do mnogih zdravstvenih težav.
In ne samo staranje kot tako, do zmanjšane proizvodnje tega varovalca pred prostimi radikali so lahko še :
- Stres
- Neustrezna prehrana
- Okužbe
- Izpostavljenost soncu, nikotinu,…
Zakaj je tako pomemben? Njegovo delovanje je primerljivo z delovanjem vitamina E, saj povečuje energijo, izboljšuje delovanje srca in krepi imunski sistem. Visok krvni tlak uravnava na normalni nivo, pomaga pri boleznih dlesni, pri mišični oslabelosti, je pa tudi pomoč pri uničevanju stranskih učinkov zdravil, ki jih morda jemljemo za bolezni, povezane s starostjo, tudi statinov – zdravil za zniževanje maščob v krvi (holesterola). Njegovo pomanjkanje se kaže v oslabljenih stegenskih mišicah in mišicah nadlakti, ob večjih naporih se zadihamo in imamo kratko sapo.
Če se po telesnih aktivnostih težko regeneriramo, imamo odpor do vadbe ali se počutimo nezmožni zanjo, smo brezvoljni in brez energije, potem bi lahko tudi to bil znak pomanjkanja koencima Q 10.
Raziskave kažejo, da koencim Q10 zavira nastajanje sive mrene, dviguje razpoloženje in splošno počutje, daje nam več energije in je odličen borec proti migrenam. In ne navsezadnje, raziskave kažejo, da upočasnjuje napredovanje parkinsonove in alzheimerjeve bolezni.
Čeprav ga telo proizvaja samo, ga lahko najdemo tudi v hrani, a ga na tak način nikoli ne vnesemo v zadostnih količinah.
Povprečno ga s hrano zaužijemo le kakšnih pet miligramov, čeprav je priporočena vrednost dnevnega vnosa za odraslo osebo trideset miligramov in več. Poleg tega se njegova vsebnost zmanjšuje ob peki, kuhanju, praženju, konzerviranju, zato je vsekakor priporočljivo, da zlasti po 35. letu starosti prehrani dodamo še pripravek koencima Q 10.
Našli ga bomo – v 100g živila : v sardinah (6mg), lososu in skušah, sezamovem olju (3,2mg), perutninskem mesu (približno 2mg), v soji (1,9mg), špinači (1mg), rdečem mesu (20-40mg), jetrih (50 mg), pa tudi v brokoliju, v polnozrnatih žitih in oreških, v soji, jajcih in mlečnih izdelkih, a vsekakor premajhne količine za zadostitev dnevnih potreb.
Vendar pazljivo, na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani opozarjajo, da sočasno jemanje zdravil za preprečevanje strjevanja krvi in koencima Q10 lahko povzroči zmanjšano delovanje teh zdravil.
Če povzamem – je antioksidant, ki ga telo nujno potrebuje in katerega lastna proizvodnja z leti upada. Vnos v obliki prehranskih dopolnil je nujen, dobimo ga pa v obliki trdih (prašek) in mehkih (raztopljen v olju) kapsulah in tudi kot sirup, ki je zaradi svoje vodotopne oblike še posebej zaželen, sploh ker naj bi bil kot tak celo 4x bolj učinkovit.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!