Maščobe imajo velik vpliv na naše zdravje in celostno počutje.  Mit o tem, da niso zdrave, da telesu škodujejo in da se jim je potrebno izogibati v velikem loku, že zdavnaj ne drži več. Ravno obratno, dokazano je, da v našem telesu nič ne bi potekalo tako, kot mora in da brez maščob naše telo ne bi delovalo, kot deluje.

Seveda je vse odvisno od tega, kakšne maščobe vnašamo v telo in v kakšnih količinah. Naše telo potrebuje tako nasičene kot nenasičene maščobe, čim bolj  se je pa potrebno izogibati trans maščobam, ki so bile predelane ob visokih temperaturnih pritiskih (postopki hidrogenizacije).

POZITIVEN VPLIV ZDRAVIH MAŠČOB NA NAŠE ZDRAVJE:

  • igrajo pomembno vlogo pri izgradnji organizma in presnovi
  • so topila za nujne prehranske sestavine, kot so vitamini A, D, E in K. To so vitamini , topni v maščobah, kar pomeni, da jih telo brez maščob ne bi moglo absorbirati in sprejemati
  • so nujna sestavina prehrane organizma, sami namreč ne moremo proizvesti esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo nujno potrebuje
  • lipidi (nenasičene maščobne kisline spadajo mednje) so v telesnih celicah nujno gorivo za mitohondrije
  • maščobe koži dajejo izolacijo in s tem odpornost na zunanje vplive ter vzdržujejo telesno temperaturo
  • ščitijo notranje organe (srce, jetra, ledvice, hormonske žleze), saj so njihove membrane kot zaščitni plašč, razmeroma bogate ravno z maščobo
  • z lipidi in holesterolom je obdana plast živčnih vlaken
  • gram maščobe daje 2x več energije kot gram beljakovine ali OH
  • holesterol stabilizira membrane, iz njega nastajajo spolni hormoni in hormoni nadledvične žleze
  • dajejo glavno energijo skeletnim mišicam in jetrnim celicam
  • možganovino ohranjajo v dobri kondiciji
  • ščitijo celice in organe
  • pomembne za zdravje kože in las
  • EPA – vitalna omega 3 maščobna kislina je pomembna pri preventivi nastajanja krvnih strdkov, širi žile, zmanjšuje nastajanje vnetnih snovi, ki povzročajo vnetja v telesu
  • DHA kot druga vitalna omega 3 maščobna kislina je glavna sestavina celičnih membran, torej je poslednično »kriva« za zdrave celice, so bolj elastične in fluidne
  • tako EPA kot DHA sta pomembni za dober vid, zdrav srčno – žilni sistem in boljši spomin, izboljšujeta zdravje možganov ter žilnega sistema.
  • maščobne kisline so pomembno gorivo za celice srčne mišice in podobno.

 

NEGATIVEN VPLIV MAŠČOB NA NAŠE ZDRAVJE in POSLEDICE  POMANJKANJA MAŠČOB V ORGANIZMU:

  • prevelike količine zaužitih maščob (nasičenih in nenasičenih) in neustrezno razmerje med porabo/vnos lahko privede do zamastitve organov, debelosti,
  • nezdrave maščobe so lahko razlog za nastanek sladkorne bolezni tipa II
  • trans maščobe tudi povečujejo tveganje za nastanek žolčnih kamnov in srčno žilnih obolenj
  • vplivajo na nastanek raka dojk, prostate in debelega črevesa
  • znižujejo propustnost celičnih membran, posledično upad imunskega sistema
  • motenje encima, v jetrih zadolženega za pretvorbo esencialnih maščobnih kislin v snovi
  • škodljivi učinki trans maščob dvigujejo raven škodljivega LDL holesterola in hkrati znižujejo raven varovalnega HDL holesterola ter povečuje raven trigliceridov v krvi
  • pomanjkanje maščob lahko privede do depresij in tesnobnosti ter utrujenosti, čutimo stisko in strahove
  • brez zadostne količine zdravih maščob v organizmu se nam lahko poruši ali zamaje imunski sistem in naša odpornost
  • oteženo je delovanje srca, ledvic in jeter
  • otežena je koordinacija gibov, spomin je slabši, prav tako vid, na koži se pojavljajo alergije in rdečica, struktura nohta je slabša
  • pomanjkanje zlasti esencialnih maščob povzroča lakoto, utrujenost, rahitis, znižuje krvni pritisk
  • dotok v maščobi topnih vitaminov A, D, E in K se ob pomanjkanju vnosa maščob ustavi in podobno.

Pomembno je, da uživamo zdrave maščobe, ki jih najdemo v oreščkih, semenkah, tudi gobah, ki vsebujejo 2% maščob. Zdrave maščobe bomo našli tudi v ribah, olivnem olju, hladno stisnjenem bučnem olju, lanenem in konopljinem olju, arašidovem, pa tudi v repičnem olju.

Kot prehransko dopolnilo so tudi izredno kvalitetna chia semena, ki so izjemno bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Za te esencialne maščobne kisline  vemo, da so v telesu zelo potrebne, jih pa telo samo ne more sintetizirati in jih mora pridobiti ali iz hrane ali s prehranskimi dodatki.

 

Izogibajmo se uživanju trans maščob, ki so bile predelane in bodimo previdni pri vnosu nasičenih maščob. Predvsem pa je pomembna zdrava prehrana tudi z zadostnim vnosom beljakovin ter z zadostno telesno aktivnostjo.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja